Sami Korkiakoski - mietteitä Lahden humanistis-demokraattiselta duunarilaidalta Ruohonjuuritason ihmisyyttä - mopilla asiat järjestykseen

Vuorisaarnan opetukset käytännön poliittisessa elämässä - tapaus Näkkäläjärvi

Viimeaikaisten poliittisten kohujen saattelemana on hyvä siteerata Vuorisaarnaa:

" ”Autuaita ne, jotka toisia armahtavat: heidät armahdetaan”

Millä tavoin me voimme armahtaa toisen ihmisen? Varmasti siinä on kysymys anteeksi antamisesta ja yleensäkin myötätunnon osoittamisesta. Armahtaminen on toimenpide, jossa joku henkilö päästetään kärsimyksistä tai sellaisesta tilasta, joka rajoittaa hänen vapauttaan. Vangin voi esimerkiksi armahtaa ja velan perimättä jättäminen on myös armahtamista. Kummassakaan tapauksessa kysymys ei ole siitä, etteikö joku olisi ansainnut kyseistä olotilaansa, eli vankeutta tai hankimaansa velkaa. Siitä huolimatta tämä saa armahduksen.

Kristus kehottaa meitäkin armahtamaan. Eli, osoittamaan armoa toiselle, vaikka hän olisi itse eniten myötävaikuttanut omaan tilaansa. Joku on saattanut esimerkiksi loukata meitä, mutta tämän jälkeen hän on kokenut omantunnon tuskia ja tulee pyytämään anteeksi. Ylpeä ihminen ei kääntäisi edes päätään tätä kohden, vaan pitäisi lähestulkoon oikeutettuna sitä, että sellaista loukkausta ei tarvitse antaa anteeksi. Mutta armahtaminen on pelastuksemme kannalta elinehto. Suhteemme Jumalaan heijastuu sen kautta, että miten me kohtelemme lähimmäisiämme. Jos armahdamme, niin meitäkin armahdetaan. Se on hyvin yksinkertainen sääntö. Jumala ei sulje ihmistä pelastuksen ulkopuolelle, vaan ihminen tekee sen itse, jos hän kieltää kaiken armon lähimmäisiltään.

Ihmisen suhde Jumalaan liittyy meidän kykyymme armahtaa, mutta samanaikaisesti olemme koko ajan siinä asemassa, että Jumala on se, joka voi meidät armahtaa. Kukaan ei ole synnitön ja siinä valossa rangaistus iankaikkisuudessa olisi täysin oikeutettu. Tämän vuoksi kaikissa jumalanpalveluksissa toistetaan yhä uudestaan ja uudestaan tuota avunpyyntöä: ”Herra armahda!” "

http://www.ortodoksi.net/index.php/Vuorisaarna_ja_autuuden_lauseet

Uskon, että Suomi oikeusvaltiona kokee rappion, jos pahoja tekoja ei voi koskaan hyvittää. Olisiko Mika Myllylä ikinä tehnyt itsemurhaa, jos doping-skandaalia ei olisi? Monet muut hiihtäjät olivat vuoden 2001 skandaalista selvinneet. Sama ajatusmaailma koskee kaikkia poliittisia kohuja.

Haluaisin uskoa, että väärin asioitatekevät hyvittävät pahat tekonsa. Kuitenkaan Jussi Halla-aho ei halua näin tehdä vaan se on osa hänen poliittista agendaansa. Unohdetaan, että sana on myös teko. Nyt kun nuori sosiaalidemokraatti poliitikko kertoo nuoruuden rikoksistaan, hänet häpäistään ja ristiinnaulitaan. Joskus saa nähdä ihmismielen rumimmat puolet täällä verkossa. Monia ns. "kavereita" on saanut poistaa kaveripiiristä sen takia. koska ajattelevat ettei Mikkel ansaitse mitään armoa.

Suren tätä keskustelua. Ihmiselle on annettava mahdollisuus sovittaa pahat tekonsa, koska se kuuluu oikeusvaltion perustaan. Itseasiassa se kuuluu kaikkeen ihmisenä olemiseen. Joten hyväksykäämme kaikki väärintehneet ihmiset ja antakaamme mahdollisuus myös hyvitykseen.

Sami Korkiakoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset