Sami Korkiakoski - mietteitä Lahden humanistis-demokraattiselta duunarilaidalta Ruohonjuuritason ihmisyyttä - mopilla asiat järjestykseen

Pohjoista unelmaa rakentamassa..

Metsäteollisuutta on vaikeaa syrjäyttää Suomen elinkeinorakenteesta. Yritykset tekevät tärkeitä satsauksia maakuntiin, jolloin syntyy todellisia työllisyysvaikutuksia. Siis oikeita työpaikkoja. Metsä Group on suunnittelemassa biotuotetehdasta Kemin Pajusaaren tehdasalueelle. Hallitustunnustelijan asemassa oleva Antti Rinne on antanut siunauksensa tälle hankkeelle. Toivotaan, että tämä on yhdistettävissä myös kestävällä tavalla hiilensidontaan ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Myös liikenneratkaisuissa on pyrittävä ilmastollisesti kestäviin ratkaisuihin: tarkoittaa sujuvampia raideyhteyksiä yms.

Paikallisesti Kemin biotuotetehtaan satsaus vaatisi myös Ajoksen sataman syväväylän syventämistä sekä myös tärkeimpien tieväylien kunnossapitämistä sekä myös junaradan sähköistämistä Kemistä Kolariin asti. Pohjoisen elinkeinon kehittäminen on jäänyt turhaan paitsioon etelän infrahankkeiden kehittämisessä. Viime hallitus osoitti määrärahaa Oulun sataman syväväylän ruoppaamiseen, mutta muutoin pohjoisen elinkeinon kehittäminen on jäänyt vähälle.

Tämä luontaisesti aiheuttaa muuttoliikettä Suomen sisällä sinne missä on töitä. Kuitenkaan kaikki eivät halua tai pysty muuttamaan Uuteenkaupunkiin autotehtaalle saati telakoille laivoja rakentamaan. Kaikki eivät myös halua vaihtaa hoitoalalle vaikka töitä löytyisikin. Meri-Lapin alue tuottaa 2/3 Lapin bruttokansantuotteesta ja 37 prosenttia Suomen metalliteollisuuden jalostusarvosta tuotetaan Meri-Lapissa. Meri-Lapin alue on siis tärkeä suurteollisuusalueen keskittymä Suomessa ja siten myös varteenotettava investointikohde valtiovallan taholta.

Kunhan vain löytyy todellista tahtoa tehdä oikeita päätöksiä Meri-Lapin alueella asuvien ihmisten hyväksi. Kaikki puolueet eivät ymmärrä hankkeen merkitystä. Nimittäin jos hanke tyrmätään korkealla tasolla esimerkiksi Vihreiden taholta niin Ruotsi on varmasti kiinnostunut kehittämään biotuotelaitosta omassa maassaan Norrbottenin maakunnassa. 

Kannattaako kaikkia hankkeita tyrmätä vain siksi, että säilyttäisimme ihanteelliset hiilinielut, kun kuitenkin naapurimaamme aikoisi hakata metsää omaa laitostaan varten? 

Sami Korkiakoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset